Veelgestelde vragen


Bekijk hier de veelgestelde vragen

De veelgestelde vragen zijn onderverdeeld in de categorieën:

  • Algemeen
  • Isolatieplaten
  • Isolatiewaarde
  • Verwerking

Scroll verder naar beneden voor een vraag die onder een van de categorieën valt. 

 

Categorie Algemeen

Wat is de geschiedenis van Kingspan Insulation B.V.?

Sinds 2003 werd Kingspan Insulation B.V. actief in Nederland door de overname van Sitek Nederland B.V. dat toenmalig in Dodewaard gevestigd was. In 2009 vestigde Kingspan Insulation zich op het bedrijventerrein Medel bij Tiel. In 2011 fuseerde Kingspan Insulation met het bedrijf EcoTherm B.V. te Winterswijk. Na deze fusie verdween de merknaam EcoTherm in Nederland. Sindsdien produceert Kingspan Insulation twee soorten hardschuim isolatiematerialen: PIR (afkomstig uit de productielocatie in Winterswijk) en resol (afkomstig uit de productielocatie in Tiel).   

Welke Kingspan bedrijven zijn er nog meer in NL?

In Tiel is de Nederlandse tak van de divisie Kingspan Geïsoleerde Panelen gevestigd en in Gemert is Kingspan Unidek gevestigd.

Heeft Al Gore aandelen in Kingspan?

Ja, Al Gore bezit met zijn investeringsmaatschappij 13% van de aandelen van Kingspan. Kijk voor meer informatie over Al Gore zijn investeringsmaatschappij op de website van generationim.

 

Categorie isolatieplaten

Wat is PIR hardschuim isolatie?

PIR isolatie is isolatiemateriaal gebaseerd op polyisocyanuraat. PIR isolatie is een beter isolerend materiaal dan de traditionele isolatiematerialen. Het heeft een lambdawaarde vanaf 0.022 W/m•K. De merken Therma, Selthaan, iSoEasy en W’all-in-One zijn PIR-isolatieplaten. 

Wat is resol hardschuim isolatie?

Resol hardschuim is een isolatiemateriaal met als basisgrondstof bakeliet. Resol hardschuim is een beter isolerend materiaal dan de traditionele isolatiematerialen. Het heeft een lambdawaarde vanaf 0,020 W/m•K. Het merk Kooltherm is een resol hardschuim isolatieplaat. Kooltherm heeft een DuBo-keurmerk.

Hoe onderscheidt hardschuim isolatie zich van andere isolatiematerialen?

PIR en resol hardschuim isolatie onderscheiden zich van andere isolatiematerialen door de zeer goede isolerende eigenschappen, waardoor er met dunnere isolatieplaten gewerkt kan worden en hierdoor ruimte wordt bespaard. Bovendien komen bij de verwerking van de isolatieplaten geen schadelijke vezels vrij en veroorzaken geen jeuk. De isolatieplaten zijn licht en sterk en daarom zijn hardschuim isolatiematerialen makkelijk te verwerken.

 

Categorie isolatiewaarde

Direct meer lezen over isolatiewaarde

Wat is een lambdawaarde?

De λ-waarde of lambdawaarde van een isolatiemateriaal geeft aan in welke mate het materiaal de warmte geleidt, uitgedrukt in W/mK. Hoe lager de λ-waarde van het materiaal, hoe beter het dus isoleert en warmteverlies tegenhoudt. Koper heeft een lambdawaarde van ca. 370,00 W/m•K en geleidt dus zeer goed, maar isoleert daarentegen dus zeer slecht. De isolatieplaten van Kingspan Insulation hebben een gunstige lambdawaarde vanaf 0,020 W/m.K.

Wat is een Rd-waarde?

De Rd-waarde of warmteweerstand van een materiaallaag is de weerstand die de laag biedt tegen warmteverlies. Hoe groter de Rd-waarde hoe beter de materiaallaag isoleert. De Rd-waarde van uw isolatie hangt af van de dikte van de isolatielaag en de lambdawaarde van het isolatiemateriaal. De warmteweerstand van een laag wordt bepaald met: R = d / λ. Daarin is R de warmteweerstand in m2.K/W, d de dikte van de laag in m en λ de thermische geleidbaarheid in W/(m.K) van het materiaal van de laag.

Wat is een Rc-waarde?

De Rc-waarde is de totale warmteweerstand van een constructie, d.w.z. de weerstand van een constructie tegen warmte doorgang. Hoe hoger de Rc-waarde, hoe beter het isolerende vermogen van de constructie. De Rc-waarde wordt berekend volgens de NEN 1068.  Deze norm geeft rekenmethoden voor de bepaling van de warmteverliescoëfficiënt door transmissie van gebouwen of delen van gebouwen en de warmteweerstand van afzonderlijke scheidingsconstructies (Rc) van een gebouw. Online tool voor het berekenen van een Rc-waarde

Wat zijn koudebruggen?

Koudebruggen zijn plaatsen waar de isolatie onderbroken is. Koudebruggen hebben twee kwalijke gevolgen. Ten eerste vergroten ze de warmteverliezen, en ten tweede bestaat op die plaatsen gevaar voor vochtafzetting door condensatie. Koudebruggen kunnen bestaan bij detail aansluitingen van bijv. de muur naar ramen, deuren en dergelijke.

Hoe kan ik koudebruggen voorkomen? 

Koudebruggen kunnen voorkomen worden door te zorgen dat de isolatie goed op elkaar en op constructiedelen aansluit en niet kan verzakken. Het is belangrijk dat tijdens het ontwerp en de bouwfase de grootste aandacht wordt besteed aan het voorkomen van koudebruggen.

 

Categorie verwerking 

Zijn de isolatieplaten voor het platte dak goed beloopbaar?

De beloopbaarheid van isolatie op het platte dak is enorm belangrijk tijdens de verwerking en het onderhoud van het dak. De Therma isolatieplaten voor het platte dak hebben een uitstekende beloopbaarheid. Tijdens en na de verwerking zorgt dit niet voor problemen. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld minerale wol. Dit is een zacht en zwaar materiaal. Inzakking en plasvorming zijn dan ook grote gevaren. Lees meer over beloopbaarheid

Tast water de isolatieplaten aan?

De Kingspan Isolatieplaten moeten droog worden verwerkt en opgeslagen. Er dienen bovendien zodanige maatregelen te worden getroffen dat vochtinsluiting voor, tijdens en na verwerking is uitgesloten. Hierin onderscheiden de hardschuim isolatieplaten zich niet van andere isolatiematerialen. Lees meer over vocht en isolatie

Is het waar dat de hardschuim isolatieplaten brandveilige eigenschappen hebben?

Ja, dat is waar. De producten van Kingspan Insulation hebben goede brandveilige eigenschappen. Bij de productinformatie op deze site vindt u de brandklasse van het betreffende product. Kingspan Insulation doet er alles aan om ook in dit opzicht de beste producten op de markt te brengen. Lees meer over brandveilige eigenschappen

Kan ik bij Kingspan Insulation terecht voor het laten maken van afschot tekeningen?

Bij geen of onvoldoende afschot blijft het hemelwater staan op het platte dak, met alle verstoppings- en zelfs instortingsgevaren van dien. Om ook op dit vlak elk risico te vermijden levert Kingspan Insulation afschotplaten, die er (uiteraard in combinatie met voldoende afvoeren) voor zorgen dat het water onbelemmerd kan worden afgevoerd. 

Voor het maken van afschot tekeningen kunt u terecht bij de technical service consultants van Kingspan Insulation. Zij staan u graag met raad en daad terzijde.